2020-06-06  

Carl von Linné

I samarbete med Linnéträdgården i Uppsala har vi tagit fram repliker av de ursprungliga Linnéurnorna. Dagens urnor har haft de järnurnor som finns på Linnés Hammarby som modell. 

Ekensberg

Gjutjärnsurna du återfinner i vårt sortiment av återskapat 1700-tal. 
  
 

Forsmark

Gedigen gjutjärnsurna där likheten med vår Slottsurna är slående men Forsmark är klädd i alla attribut som signalerade den tidens mode. 

Fakta: vikt 80 kg, höjd 58 cm,  diam. 38 cm 
 

Gryturna

Blomsterurnor med låg fot och små öron var högsta mode på 1600-talet, grytlika, därav namnet på denna återskapade replik. Tidlös och lika vacker än idag.
 

 

Gubburna

Denna gjutjärnsurna är en tidstrogen replik från den senare delen av 1600-talet.

Slät urna - 1700-tal

Sommaren 1994 visades Sörbyutställningen utanför Nationalmuseum i Stockholm. En Herrgård från Närke fick stå modell för 1700-talets byggkvaliteter. Vi fick gjuta urnorna som tillhörde utställningen.

Stavby

Magnifik gjutjärnsurna vars förebild skapades redan på 1700 talet. Vår urna är ett avtryck av en originalurna från tiden.
Kan ses i miljö vid Nordiska museét i Stockholm.
 
 

Stor Linnéurna

Carl von Linnés blomsterurna i förstorad skala.Bilder från 1700-talet av Linnéträdgården i Uppsala visar att det stod gjutjärnsurnor på orangeriets tak.

Äldre rosurna

Förebilden till denna gjutjärnsurna går ända tillbaka till 1600 talet.Motivet med en blank vapensköld och hängande växter var populärt på keramikurnor som kom till Sverige från Europa.