2020-06-06  


Visit Roslagen AB arbetar för utveckling, marknadsföring och försäljning av turistbaserade tjänster och produkter i Roslagen. Roslagen är havet, skärgården, bruken och småstäderna. Visit Roslagen har 160 ägare från hela Roslagen.
Besök hemsidan »


Alunda Företagarförening är en intresseförening för alla företagare i Alundabygden. Alla företag är välkomna som medlemmar! Ta kontakt med företagarföreningen om du har tankar och idéer på att etablera företag i Alunda.
Besök hemsidan »


I trädgården finns urnor tillverkade av Alunda Järngjuteri AB.
Besök hemsidan »Här finns urnor tillverkade av Alunda Järngjuteri AB.
Besök hemsidan »

 
På Kiplingebergs Gods finns urnor tillverkade av Alunda Järngjuteri AB.

Kingstreet är cateringföretaget för dig som uppskattar modern och genomarbetad mat, där råvarornas kvalitet och ursprung är lika viktigt som smakerna och synintrycket.
Besök hemsidan »  
 

Alunda järngjuteri
har en 70-årig industrihistoria. Gjuteriet byggdes upp efter brinnande krig. När kanonerna tystnat fanns en ny tro på framtiden.

Här i hjärtat av vallonbruken i Uppland har vi bedrivit vårt småskaliga hantverk. Återvinning av gjutjärn, enkla metoder och en bra kupolugn var grunderna i vår tillverkning. Hos oss har man kunnat se när ett av våra fyra grundelement, eld, smälter och omformar järnskrot till bruksting och vackra prydnadsföremål. Det är spännande att se 1600 grader varmt järn hällas i det av sand givna hålrummet för att sedan stelna i ny skepnad.

Alunda Järngjuteri tillverkade ett stort urval av gjutjärnsurnor allt från återskapat 1700-tal, byggnadsvård, "Gå bort presenter" till morgondagens klassiker av egen och andras form och idé. I Carl von Linnés bouppteckning nämns de trädgårdsurnor av gjutjärn som vi återskapat så likt originalet som möjligt.


• Bildspel - Ex på urnor »
• Bildspel - Ex på prydnadsföremål »